Menu Zavřeno

Tvoření: žabky z papíru

Dnešní příspěvek si pro vás připravila Blanka.

Dnes si něco povíme o našich Žebětínských sousedech. Ano jde o žáby. Jak jistě někteří ví, každým rokem můžeme pozorovat jejich velké stěhování z okolních lesů a zahrad právě do Žebětínského rybníka kvůli rozmnožování. Jsou to především ropuchy, ale také se tu najdou skokani hnědí a štíhlí.

Migrace směrem do rybníka trvá zhruba do dubna a nová populace žab se vrací zpět do svých úkrytů do července. Tyto žáby musí překonat několik pro ně nebezpečných míst a také frekventovanou silnici. Díky brněnské ekologické organizaci Rezekvítek, která promyšleně osazuje trvalé zábrany dlouhé již skoro 3km a staví nutné žabí tunely vedoucí pod silnicí, se těmto žabám i žabkám cestuje mnohem lépe. Bývávalo tomu však jinak, jedinou pomocí pro žáby byli dobrovolníci s kbelíky k jejich přenesení na druhou stranu silnice. Nově vybudovaný přechod z Vrbovce se bohužel moc nepovedl, žabky si na prudkém srázu dřou bříška a tak stejně přichází na řadu kyblík.

Žáby jsou jedním z řádů bezocasých obojživelníků a nejčastěji se živí hmyzem. Potravu loví svým dlouhým lepkavým jazykem a pulci se živí řasami a minerály z vody a bahna. Všichni víme, na souši se pohybují pomocí přískoků, u kterých mají zavřené oči, (výjimkou jsou ropuchy, které častěji chodí než skáčou) a nejdelší zaznamenaný skok byl dlouhý 5metrů! Jejich rozmnožování je vázáno na vodní prostředí, ve vodě se vyvíjejí vajíčka a také z nich vylíhlí pulci, kteří dýchají pomocí žaber. Vývoj žáby může trvat 12-16 týdnu a výrazně jej ovlivňuje teplota vody a potravinová nabídka. 

Vývoj žáby po jednotlivých fázích

Žabka z papíru

Spolu si teď můžeme nějakou tu parádní žabku vyrobit. Budeme potřebovat:

  • bílý a barevný papír,
  • lepidlo,
  • nůžky,
  • houbičku na nádobí,
  • pastelky nebo fixy,
  • temperové barvy
  • hrnečky na šablony nebo kružítko.

A teď hurá na to. Pomocí různě velikých misek či hrníčků si vytvoříme šablonu na žabičku. Podle fantazie sestavíme žabku a pořádně přilepíme. Můžeme vytvořit hnědého skokana, zelenou rosničku nebo ropuchu plnou bradaviček. Samozřejmě, pokud to bude barevná žabka, prozatím ještě neobjevený druh, tím lépe. Žabí nožičky je veselé udělat pomocí houbičky na nádobí, která je vystřižena ve tvaru žabí stopy. My máme tříprstý exemplář (po pravdě, žáby mají čtyři prsty na předních nohách a pět na nohách zadních, ale kdo by se tím při tvoření zalamoval :).

Ať se dobře tvoří a je vám spolu hezky.