Menu Zavřeno

Vaření z přírody

Konečně přišlo jaro a příroda se probudila ze zimního spánku. Společně s tím se začínají objevovat také první jarní bylinky. Podívejme se na to, jaké to jsou a jak je můžeme využít. Kolem školky se to zelení a s dětmi rádi ochutnáváme co nám to tu roste. Až vyrazíte na sběr bylin, vybavte se rukavicemi a nůžkami, zpříjemníte si sběr. A trhejte jen to, co dobře znáte. Bylinky na obrázcích nelze zaměnit, nebo jen s podobnými nejedovatými druhy, ale záměna medvědího česneku za listy konvalinky by už mohla být nebezpečná.

A když budete mít doma košík plný bylinek, co si s nimi s dětmi něco dobrého uvařit?

Na polévku budeme potřebovat:

  • cibule,
  • přepuštěné máslo nebo olej,
  • bobkový list,
  • rostlinnou smetanu,
  • dvě hrsti mladých kopřiv,
  • dvě hrsti bršlice,
  • hrst ptačince žabince,
  • hrstku popence,
  • květy hluchavky nachové,
  • fialky.

Bylinky je třeba dobře proprat a otrhat ze silnějších stonků. Stonky nevyhazujeme, uděláme z nich krásně zelený vývar. Dáme pozor, ať nemáme příliš nahořklých bylin jako popenec nebo pampeliška, to děti obvykle nerady. Nepřeháňejme ani množství šťovíku.

Stonky, starší listy kopřiv a případné odkrojky zeleniny dáme do studené vody do hrnce a necháme cca 20 minut vařit. Získáme tak krásně zelený léčivý vývar.

Mezitím orestujeme na přepuštěném másle (lze použít i olej) cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou kedlubnu a okapané byliny spolu s květy hluchavky. Zalijeme horkým vývarem, osolíme a přidáme bobkový list. Nechte vařit na mírném ohni, když je kedlubna měkká, rozmixujte. Zjemníme rostlinnou smetanou, můžeme přidat rozšlehané vejce, česnek, pažitku…

Při servírování ozdobíme květy fialek a opraženými slunečnicovými semínky. Dobrou chuť.