K symbolům časného jara patří větvičky vrby jívy, tak zvané kočičky. Malým roztomilým koťátkům se svou jemnou hebkou srstí i podobají. Správně se kočičky nazývají jehnědy, zřejmě od slova jehně. Ať budeme květům vrb říkat jak chceme, kočičky nejsou na stromě jen pro ozdobu. Jsou první potravou včel a tak je zbytečně nelámejme. Pokud ale najdeme čerstvou pokácenou větev, jichž je teď kolem rybníků a potoků plno, neváhejte a pár hrstí kočiček si natrhejte. Jak podivně dnešní recept zní, tak z kočiček neboli jehněd vznikne zajímavá delikatesa.
Co budeme potřebovat?
- hrst kočiček z lísek, olše, břízy, modřínu…
- 100 g hnědého cukru,
- 100 g oříšků nebo mandlí,
- nasekaná kůra z půlky pomeranče a citrónu (jen bio),
- 1 lžička kafe,
- kakaové boby,
- hrubě mletá nebo jemně drcená skořice, kardamon a hřebíček,
- (nebo perníkové koření).
Z kočiček nevysypte plyl, jen jemně vyklepejte broučky a spolu s cukrem pomixujte v mixéru. Oříšky opražte na pánvi bez tuku a přidejte k nim cukr s kočičkami. Nechte lehce zkaramelizovat, okořeňte pomletou kávou a kávovými boby, skořicí, kardamonem a hřebíčkem. Horkou směs rozprostřete tence na silikonový plech nebo na pečící papír a nechte vychladnout. Poté nalámejte na kousky. Kočičí křupinky se hodí k pudinkům, krémům, zmrzlině nebo ovocnému pyré, ale i k pečené zelenině a pečeni.