Na víkend si odpočineme od sázení semínek a raději si z nich upečeme nějakou dobrotu. I při zdánlivě obyčejné činnosti, jako je vaření nebo pečení, se totiž rozvíjí mnoho důležitých dovedností.
- Krájení, loupání, škrábání, práce s těstem rozvíjí hrubou i jemnou motoriku a také koordinaci.
- Při odměřování, vážení, počítání děti zapojí matematické myšlení.
- Příprava receptu a samotné vaření trénuje paměť, soustředění, trpělivost, vnímání času a časové posloupnosti.
- Přebírání zrníček, luštěnin je výborným cvičením jemné motoriky
- Ke každému vaření patří i úklid, i kdyby jen naskládání do myčky a utření linky. Kromě rozvoje soustředění, trpělivosti, vnímání času a časové posloupnosti patří úklid na závěr každé činnosti k důležitým pracovním návykům.
Semínkové rohlíky budou z obyčejného kynutého těsta, plněné sýrem a bylinkami. Já dávám k sýru i sušená rajčata nebo olivy, které by asi chutnaly jen některým dětem. Pokud těsto méně osolíte, můžete plnit i kousky čokolády.
Suroviny
Těsto na 12 rohlíků:
- 500 g hladká mouka (možno namíchat i se špaldovou nebo žitnou)
- semínka (např. slunečnice, len, sezam…)
- ½ kostky droždí
- 5 lžic oleje
- 1 lžička cukru
- ½ lžičky soli
- cca 250 ml vody
Náplň:
- sýr nakrájený na hranolky
- bylinky dle chuti (např. oregano, tymián)
- olivy a sušená rajčata (pokud mají děti rády)
Postup
Do mísy prosejeme mouku. V mouce uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí, zasypeme cukrem, přidáme trošku vody a rozmícháme na kašičku. Necháme cca 15 minut vzejít kvásek.
Poté přidáme olej, sůl, vodu, semínka a umícháme těsto. Těsto přikryjeme mokrou utěrkou a necháme přibližně 45 minut kynout.
Vykynuté těsto přemícháme, rozdělíme na dvě poloviny. Z každé poloviny uválíme tenkou kulatou placku. Placku rozdělíme vždy na šest dílů a do každého dílu vložíme náplň. Od kraje ke středu zamotáme náplň do těsta a vytvoříme rohlíky. Rohlíky necháme na plechu ještě 15 minut kynout, potřeme vodou se solí a olejem a poté pečeme v troubě na 165°C přibližně 25 minut.