Menu Zavřeno

Velikonční jidáše

Dnešní pozdravení od Gábiny je sladké:) a má to hned dva důvody. Za prvé, abyste byli dobře naladěni a celou Škaredou středu se ani jednou nezamračili a potom abyste si nachystali na čtvrteční snídani tradiční velikonoční pečivo jidáše. Pověra praví, že jidáše snědené na Zelený čtvrtek před východem slunce vám zajistí zdraví a ochranu před nebezpečím. Pokud maminka nemá svůj oblíbený recept můžete to zkusit se mnou. Tak pojďme na to.

Nejdříve si nachystáme všechny suroviny:

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla (nerozpuštěného, pokojové teploty)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany na vaření
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • špetka soli
  • kůra ze 1/4 citronu

Na potření

  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkejte vidličkou a pak rozmíchejte na kaši. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte chvíli vzejít kvásek. Všechny ostatní suroviny dejte do mísy. Přilijte kvásek a promíchejte a zpracujte dohromady na hebké, vcelku nelepivé těsto. Potom hněťte aspoň 5-10 minut, až bude těsto hladké. Propracované těsto zformujte do koule, uložte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu. Poté těsto vyklopte, prohněťte a rozdělte nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků. Z každého dílu vyválejte dlouhý váleček  tenký jako prst. Stočte do různých tvarů a klaďte na plech vyložený papírem na pečení. Smotané jidáše potřete vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a nechte ještě 20 minut trochu vykynout. Troubu zatím předehřejte na 190 stupňů. Vykynuté jidáše  znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až podstatně nabudou a zezlátnou. Med ohřejte, až bude horký. Odstavte, vhoďte do něj máslo nakrájené na kostičky a míchejte, dokud se nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, kterou pak potřete upečené jidášky ihned po vyndání z trouby. Dobrou chuť.